Praktiska råd

Så blir turen till en njutning
Paddling är en aktivitet som passar alla; det är relativt lätt att lära sig. Känner man sig osäker rekommenderar vi att ni börjar med att hyra någon av våra extra stabila dubbelkajaker. Det finns förstås också singelkajaker som är designade för nybörjare. Ett bra alternativ är att gå med på någon av våra nybörjarkurser eller deltaga i våra populära kvällsturer (Se Turer/kurser)

Utrustning
Kläderna skall helst vara i nåt snabbtorkande funktionsmaterial. Även om man inte går runt så blir man blöt genom att svettas och det företkommer även en del stänk från paddeln.

På benen rekommenderas, badshorts eller liknande, dels för att det blir ganska varmt i sittbrunnen och dels för att det kan komma in vatten trots att vi har kapell som skydd. De flesta paddlar med lätta sandaler eller liknade på fötterna, barfota går även bra.

Vid soligt väder är det väldigt viktigt att skydda huden på något sätt, även vid mulen väderlek är risken stor för att få en ofrivillig solbränna. Du kan skydda dig med solskyddskräm eller med kläder, vilket är det bästa. Keps, hatt eller liknande skyddar ansiktet väldigt bra. Detta kan kompletteras med solglasögon, vilket kan vara behagligt vid starkt solsken. Glasögonsnodd är att rekommendera för att inte tappa glasögonen. Snodd finns till salu i vår handel.

Man bör ha med sig ett extra ombyte kläder samt handduk. Kajaken har vattentäta packluckor men det är ändå att föredra att reservkläderna är packade i vattentätt påse eller säck vilket ingår i hyran. Mobiltelefon är bra att ta med sig på turen för att höja säkerheten, kom bara ihåg att den skall absolut packas vattentätt. Nåt att dricka och äta får man förstås inte eller glömma.

Låt oss hjälpa till med planeringen av eran paddlings semester. Ring oss på tel 0121-52027 så berättar vi mer.

Inomhusboende
Bästa alternativet om man vill uppleva skärgården från kajak men ändå bo bekvämt är att bo i någon av våra stugor (Se sida om stugor) som finns vid havet i omedelbar anslutning till kajakuthyrningen. När du bor hos oss blir du inte är så beroende av vindriktningen, det finns oftast skyddade alternativ att paddla i.
Kontakta oss så kan vi tillsammans hitta det bästa alternativet för er
PS. man kan även hyra självstagande kupoltält av oss, och du; vi vet var dom fina platserna finns i skärgården 😉

Missjö ca 4 km från Tyrislöt
Hos Mats Södling kan ni boka boende, bada badtunna samt äta och dricka i den charmiga sjöboden.
Södlings är vår främsta samarbetespartner när det gäller företagsevents. Han har även taxibåt.

www.sodlings.e.se/ Tel 0121-52030

Ämtö ca 9 km syd från Tyrislöt
Ämtö är den perfekta övernattningsön för stora grupper. Där finns all bekvämlighet som behövs till och med en bastu.
Ni kan välja att bo i små stugor alternativt tälta på en stor gräsplan (glöm ej att kontakta före övernattning). På ön finns en mycket fin vandringsled, sommartid även ett litet café.

http://www.amtostugorna.se Tel. 070-816 41 06

Håskö ca 10 km syd från Tyrislöt
Skärgårdsmiljö när den är som vackrast; gammalt samsas med nytt i harmoni vilket kan upplevas via en vandringsstig. Rökt fisk samt glass bidrar även till att göra Håskö till ett favoritställe att göra ett strandhugg på.
Vill man stanna längre finns det några stugor samt en strandbastu med badtunna att hyra.

http://hasko.se/ Tel 0123-430 04, 430 24

Harstena ca 11 km sydost från Tyrislöt
Sommartid är det en livligt trafikerad ö; detär en pärla i vår skärgård. Där finns under högsommaren restaurang, bageri, café med ett minilivs, fiskrökeri samt stugor.

http://www.harstena.se/ Tel 0123- 420 50,

Aspöja ca 20 km nordost från Tyrislöt
Aspöja är en större ö med ca 30 fast bofasta. Det finns några stugor, en inordningställd tältplats med bekvämligheter lämplig för större grupper, café samt möjlighet att köpa rökt fisk.
Tel 0732-021285

Häradskär ca 25 km sydost från Tyrislöt
Som en sista utpost i Östergötland ligger Häradskär med sin majestätiska fyr blinkandes ut mot horisonten. Nu kan man även bo på vandrarhem i dennyrenoverade gamla fyrvaktarebostaden. En tur dit är ett äventyr för den rutinerade paddlaren.

www.haradskarsfyrplats.se/ Tel. 070-877 65 52

 

 

Kontakta oss så kan vi tillsammans hitta det bästa alternativet för er. Vi förmedlar kontakterna, vi gör inga bokningar för er del hos dom olika turistentreprenörerna.

Under sommaren har vi bussförbindelse med Söderköping som stannar 300 m från vår kajakbrygga.
www.ostgotatrafiken.se/

Från gästhamnen i Tyrislöt (200 m från oss) går det sommartid båtturer dagligen till flera av dom större öarna. Ett alternativ till kajak när det blåser för hård vind för paddling.
www.skargardslinjen.com/

Lokala turistinformationen för S:t Anna skärgården
http://sanktanna.com/

Kommunala turistinformationen i Söderköping.
http://soderkoping.se/Turism/

Kommunala turistinformationen i Valdemarsvik.
http://www.valdemarsvik.se/sv/Publik/Turism/